ADSENSE Link Ads 200 x 90
ADSENSE 336 x 280
Tumis Bunga Betik
Makanan khas manado ini memiliki rasa yang unik. Bercampur dengan ikan tuna dan daun kangkung membuat makanan ini bertekstur lembut dan renyah. Rasa lemak pedas dan sedikit pahit, membuat makanan ini menjadi sangat istimewa.
Bahan :
- 2 genggam Bunga Betik
- ½ periuk Air
- Garam secukupnya
- 1 genggam ikan tuna
- 1 ikat Daun kangkung
- Minyak masak
- Perencah:
- 4 ulas Bawang merah
- 2 ulas Bawang putih
- ½ biji Cili kering
- 1 biji Cilii hijau
- 2 biji Cili padi
- ½ ruas halia
- 1 helai Daun limau purut
- ½ helai Daun bawang
- ½ genggam Daun kemangi
Cara Masak :
- Rebus bunga betik dengan garam supaya rasa pahitnya berkurang. Angkat, toskan kalau sudah layu.
- Supaya aromanya terasa, tumbuk bawang putih sebelum diiris. iris bawang merah. Iris daun bawang, cincang daun jeruk purut. Iris-iris semua cili.
- Tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau, masukkan cili, tambahkan halia dan daun limau purut.
- Jika bau daun limau purut sudah naik, masukkan ikan tuna carik, kacau agar perencah tercampur rata dan tidaknya tidak hangus.
- Setelah ikan kering, masukkan bunga betik. Kalau sudah digaul rata, masukkan kangkung tunggu sehingga layu, masukkan garam dan lada putih sesuai selera.
- Lalu tambah daun bawang, dan kacau. Masukkan cili padi jika ingin rasa yang lebih pedas.
0 Response to "JOM CUBA MAKANAN INDONESIA PULAK, RESEPI TUMIS BUNGA BETIK"
Posting Komentar